• Kako otvoriti zaleđena vrata na automobilu?

  Zimsko vreme i niske temperature neretko mogu dovesti do toga da se vrata na automobilu zalede. Kako ne bi došli u situaciju da se borite sa vratima, postoje načini da se taj problem jednostavno reši.

  zaledjena vrataPrvo probajte da se oslonite na vrata svojom težinom i gurnete ih što jače. Taj pritisak bi mogao da slomi led koji se uhvatio oko vrata i omogući vam da ih otvorite.

  Možete iskoristiti i toplu vodu kako bi otopili led na vratima automobila. Napunite odgovarajuću posudu toplom vodom i polijte po ivici vrata i po bravi. U zavisnosti koliko je debeo led koji se uhvatio, možda će trebati više tople vode. Vodite računa da se ne opečete prilikom odmrzavanja toplom vodom, kao i da vrela voda u kontaktu sa veoma hladnim staklom može da dovede do pucanja stakla. Pokušajte da polomite led tako što ćete probati da otvorite vrata. Ukoliko je to još uvek nemoguće, ponavljajte postupak. Takođe, probajte da odlomite led pomoću grebača za led ili neke druge slične alatke.

  Jedno od rešenja, svakako može da bude neko sredstvo za odmrzavanje leda koje ćete poprskoti po vratima. Takva sredstva u sebi imaju hemikalije koje omogućavaju topljenje leda. Količina sredstva koju ćete potrošiti i vreme za koje će se led otopiti zavisi od debljine leda. U proseku, trebaće vam desetak minuta da odmrzivač otopi led dovoljno da možete da otvorite vrata.

  Ukoliko ste u mogućnosti, za rešenje ovog problema možete iskoristiti i fen za kosu. Dovoljno je da vruć vazduh usmerite na zaleđene delove i na taj način topite led. Najbolji efekat ćete postići ako fen podesite na maksimalnu temperaturu.

  SAVETI:

  • Sprečite smrzavanje na automobilu tako što ćete poprskati sprej protiv zamrzavanja, glicerin ili neko drugo uljano sredstvo na kedere pre nego što nastupe niske temperature.
  • Postoje fenovi koji su na baterije, pa je preporučljivo da koristite takve umesto električnih, ukoliko ih koristite za odmrzavanje leda na automobilu.
  • Ponekad nije ceo auto zaleđen. Pre nego počnete sa odmrzavanjem, proverite i druga vrata na automobilu, pa ako mogu da se otvore, probajte da ona koja su zaleđena otvorite sa unutrašnje strane.
  • Tečnost za vetrobrane je dobra zamena za sredstvo za odmrzavanje jer u sebi sadrži alkohol koji omogućava topljenje leda.
  • Vodite računa sa toplom vodom kako se ne biste opekli, ali i vrela voda u kontaktu sa veoma hladnim staklom može da dovede do pucanja stakla. Dobro procenite temperaturu i mesto koje polivate.
  • Kada pokušavate da odlomite led sa automobila, pazite da ne oštetite farbu.