• Da li vam je istekla prva pomoć

  Ako ste pomislili da ste 2010. kupovinom novog kompleta za prvu pomoć “prebrinuli brigu”, prevarili ste se. Mnogi vozači moraće da zamene zavoje, gaze i druge sterilne elemente u kompletima kojima posle 5 godina ističe rok trajanja – ili da kupe novo pakovanje prve pomoći.

  prva-pomocAktuelni Zakon o bezbednosti saobraćaja počeo je da se primenjuje 11. decembra 2009. godine. Tim zakonom definisana je i obaveza da se u vozilima nalazi novi komplet prve pomoći (tip B) sa precizno definisanim sadržajem. Zato je u specijalizovanim prodavnicama početkom 2010. godine vladala velika tražnja za novim kompletima.

  Onima koji su ih pazarili među prvima, sada ističe, ili je već istekao, petogodišnji rok upotrebe gaza, zavoja i kompresa.
  Zbog toga će mnogi vozači morati da ih “osveže” a zamena pojedinih stavki iz kompleta koštaće ih oko 1.200 dinara, dok ceo komplet može da se kupi od 2.300 dinara.

  Međutim, oni koji se odluče na zamenu elemenata kojima ističe rok upotrebe, moraće da se potrude da ih sve pronađu jer u apotekama nekih elemenata nema, pa moraju da se posebno naručuju, dok su drugi prestali da se proizvode. Bez obzira na to, za one koji budu uhvaćeni u prekršaju, zakon propisuje kaznu od 5.000 dinara.
  Sterilne gaze, komprese i kaliko zavoji se nalaze na policama većine apoteka i njih nije problem kupiti, ali, prvi zavoj, koji je takođe jedan od elemenata sa ograničenim rokom upotrebe, kako pišu Novosti, ne može da se nađe.  Većina apoteka prvi zavoj nabavlja isključivo po porudžbini. Slično je i sa makazama, zihernadlama, izotermalnim prekrivačem i drugim elementima koji nemaju rok upotrebe, ali će morati da se dokupe kada se jednom iskoriste. “Elemente koji se svakodnevno kupuju mimo kompleta prve pomoći uglavnom imamo na stanju, a ostale građani mogu da poruče u našim objektima”, kažu u jednom od prodajnih mesta Apoteka Beograd.

  “Galenikin” pamučni flaster na kalemu prestao je da se proizvodi pre godinu dana a trenutno se prodaje ono što je ostalo od zaliha. U objektima Apoteka “Beograd” cena sterilne gaze od pola metra je 65, dok je ona od metra 89 dinara. Sterilna kompresa košta 35 dinara po komadu, kaliko zavoj (8 cm x 5 m) 55 dinara, dok kaliko zavoj većih dimenzija (10 cm x 5 m) košta 60 dinara. Adhezivni zavojni materijal je 135 dinara za tri komada, a flaster na kalemu košta 130 dinara.

  Da bi se kupili i zamenili svi elementi kompleta prve pomoći kojima ističe rok upotrebe, potrebno je izdvojiti oko 1.200 dinara.
  Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom. Za firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

  U zavisnosti od proizvođača, cene novih kompleta se kreću od 2.300 dinara, a paket “tip B” ima 18 različitih komponenti.
  One se nalaze u torbici, koja im garantuje mehaničku, termičku i zaštitu od atmosferskih uticaja. Sterilni delovi su upotrebljivi dok god se nalaze u originalnom pakovanju i dok se ne otvore – ali imaju rok trajanja pet godina, koji je naznačen na svakom od njih.
  “Zakon jasno propisuje šta svaki komplet prve pomoći mora da poseduje i naravno da elementi u njemu mogu da se dopunjuju”, kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

  0124-Prva-pomoc_A_620x0

  Ilustracija: Večernje novosti
  “Sterilni elementi moraju da budu zatvoreni i kod njih treba paziti na rok trajanja. Ostali se kupuju tek kada se postojeći potroše. I treba imati na umu da zaštitna spoljašnja folija samog kompleta sme da se skida”, dodaje Okanović.

  MOTORCIKLISTI
  Posedovanje kompleta prve pomoći obavezno je i za motocikliste, ali za njih postoji poseban tip paketa. On je neznatno jeftiniji od kompleta za vozila “tip B” i za njega važe ista pravila o zameni i dopuni kao i kod prve pomoći za automobile.

  Članom 246. Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) definisano je da vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno. Zakonom nije definisana posebna kaznena odredba za neposedovanje ili nepotpun komplet prve pomoći, pa policija ne vodi zasebnu evidencije o tom prekršaju. Ipak, zna se da je od 2010. godine za prekršaj iz člana 246. ZOBS-a ukupno sankcionisano 53.176 vozača, odnosno oko 10.000 godišnje.

   

   

  Izvor: Večernje novosti, B92