• Kako zameniti filter za vazduh

  Zamena i čišćenje filtera za vazduh je neophodno vršiti u određenim vremenskim intervalima kako bi se zadržale performanse motora i sprečili ozbiljniji kvarovi. Vazduh je automobilu potreban koliko i gorivo. Tako filteri za vazduh štite unutrašnjost motora od prašine i insekata. Mnogi vozači ne voze automobile po gradskom asfaltu, već po prašini i blatu, te se stoga ovi filteri mnogo brže zaprljaju. Zamena filtera ne iziskuje neke nadprosečne veštine, pa to možete uraditi i sami.
  • Nađite adekvatan filter, koji odgovara vašem tipu automobila.
  • Parkirajte automobil, podignite ručnu kočnicu i prebacite u prvu brzinu, ne palite motor.
  • Pošto otvorite haubu, pronađite filter za vazduh. Najčešće se on nalazi na vrhu motora. Kod starijih modela vozila, sa karuburatorom, filter se često nalazi ispod glomaznog pokrivača napravljenog od metala ili plastike. Kod novijih vozila filter se nalazi u kockastom kućištu između prednje rešetke i motora.

  filteri

  • Skinite poklopac i otpustite vezu creva za odvod. Odvrnite štrafove koji drže poklopac. Kod nekih modela postoje leptirasti navoji, dok je kod nekih poklopac samo stegnut za kućište da bi se lakše skinuo. Podignite poklopac tako da ne pomerite donji deo kućišta. Filter je, kao što možete videti, napravljen od pamuka, papira ili gaze, a obod je od gume kako bi štitio unutrašnjost uređaja.
  • Očistite kućište, bilo da ćete izduvati prljavštinu kompresorom ili ćete je usisati. Dobro je da zatvorite kanal za vazduh, koji je povezan za filter, nekom samolepljivom trakom, kako ne bi ulazila prljavština dok čistite kućište. Posle skinite traku.
  • Zamenite filter novim. Stavite novi filter u kućište tako da je gumeni obod okrenut nagore. Proverite da li je gumeni rub čvrsto nalegao na ivice.
  • Vratite poklopac, pažljivo, tako da proverite da je pravilno nalegao na kućište. (Zanimljivo je da ukoliko ne postavite dobro poklopac možete otežati rad motoru.) Vratite šrafove ili zavrtnje i proverite da li je poklopac fiksiran tako što ćete ga nežno ljuljati sa obe ruke.

  Redovno proveravajte ispravnost filtera za vazduh. Zamenu je neophodno izvršiti na svakih 50 000 km, za neke to znači bar jednom godišnje. Ukoliko vozite po prašnjavim predelima, trebalo bi da češće menjate filter.

  Zamenom ovih filtera vozač će dosta uštedeti na gorivu. Međutim, to se ne primećuje toliko kad su filteri čisti, već ako ih zaboravite, a što često vozači rade, biće manje vazduha, pa će potrošnja goriva biti mnogo veća. Da su oni zaprljani i da ih treba promeniti, videćete kad auto počne da „kašlje“ i čas hoće, čas neće da upali.