• Kako ukloniti žvaku sa sedišta automobila

  Poznato je da se deca igraju sa žvakom, motaju je oko prsta, vade iz usta, vraćaju, duvaju balone. Neretko, žvaka ne završi u kanti za otpatke već na nekom drugom mestu, pa tako i na sedištu automobila. Na sreću, postoje razne metode koje olakšavaju uklanjanje žvakaće gume sa sedišta, kako kožnih tako i običnih.

  ledJedan od načina za uklanjanje žvakaće gume je pomoću leda. Kocku leda stavite u kesicu i tako držite na mestu gde se nalazi žvakaća guma nekoliko minuta, kako bi je ohladili i učinili tvrđom. Zatim je pažljivo sastružite pomoću nožića ili nekog tupog alata.

  Plin iz upaljača, takođe, može da pomogne u ovom slučaju. Sipajte malo plina na papirni ubrus i nežno obrišite žvakaću gumu. Možda će biti potrebno ponoviti ovaj postupak nekoliko puta. Ovaj metod se isključivo koristi kod običnih sedišta od mebla.

  Žvaku sa kožnih sedišta možete ukloniti i gumicom za brisanje. Koristite belu gumicu kako bi izbegli mogućnost prenošenja boje na kožu.

  selotejpUklanjanje izolir trakom ili selotejpom je metoda koja se može sprovoditi kako na kožnim, tako i na običnim sedištima. Prelepite žvaku i naglo povlačite kako biste je odlepili. Ovo treba ponavljati sve dok se sasvim ne uklone svi ostaci žvake.

   

  Puter od kikirikija predstavlja još jednu mogućnost za uklanjanje žvake sa kožnih sedišta. Utrljajte puter od kikirikija na zalepljenu žvaku i zatim ih očistite. Nakon toga operite sedište toplom vodom.

   

  fen

  Takođe, u ovu svrhu kod kožnih sedišta može da posluži i jestivo biljno ulje. Sipajte veću količinu ulja na čistu krpu i grubo istrljajte zalepljeno mesto. Nakon toga je potrebno oprati sedište sapunicom i toplom vodom, kako bi se uklonili tragovi ulja.

  WD sprej može da vam pomogne i u ovom slučaju. Naprskajte ga direktno na žvaku zalepljenu na kožnom sedištu i ostavite da deluje nekoliko minuta i onda obrišite vlažnom krpom. Ovaj metod je dosta brz.

  Iskoristite i hladan vazduh iz fena za kosu u ovu svrhu. Slično kao i led, fenom ćete stvrdnuti žvaku. Potrebno je da nekoliko minuta duvate direktno na mesto na kom je zalepljena žvaka i potom pokušate da je odlepite.