• Izbegnite greške koje uništavaju vaš automobil

  Biti vlasnik automobila znači da morate kvalitetno da brinete o njemu. Mnogo je grešaka koje uništavaju vaš automobil, a među njima posebno se ističu šest.

   

  1. Ignorisanje „Chek engine“ indikatora

  Svaki put kada se aktivira potrebno je da joj posvetite posebnu pažnju, jer ignorisanje može rezultirati skupim popravkama.

  2. Neredovna zamena ulja i filtera

  Ulje je ključno za ispravan rad i nikako nije preporučljivo preskočiti fabrički  propisan interval zamene. Mnogi smatraju da je dovoljno samo da ulja ima dovoljno a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom svojstva ulja opadaju. Zamena filtera jednako je važna,jer on sprečava da nečistoća prodre prema vitalnim delovima. 

  3. Zanemarivanje stanja guma

  Sigurnost vožnje uveliko zavisi od stanja guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim pritiskom.

  4. Preskakanje tehničkog  servisa

  Inžinjeri koji su bili angažovani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati s projektovanom trajnošću pojedinog sklopa pa ako želite da izbegnete neugodna iznenađenja držite se rasporeda servisa u odgovarajućim vremenskim intervalima

  5. Loša higijena automobila 

  Izuzetno je važno i na vreme  ukloniti sve čestice koje bi posledično mogle da izazovu štetu. To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uslova, kad su mnogi otvori puni soli, kojom se posipaju putevi, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije.

  6. Nemarnost pri vožnji

  Nezavisno od toga kakvi su uslovi na putu, prema automobilu se uvek treba odnositi s pažnjom. Svi nagli pokreti  s hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine…

  Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova te trajno nanosi štetu automobilu.