• Bezbedna vožnja po kiši

  Kišno vreme nam predstoji, a vožnja po kiši ume da bude opasna. Iz tog razloga vam nudimo neke savete koji će omogućiti bezbedniju vožnju po ovakvim vremenskim uslovima.
  voznja-po-kisi-300x1821. Redovno kontrolišite gume

  Pre nego što krenete na put, obavezno proverite pritisak u gumama i dubinu šare.

  2. Usporite kada je kišno vreme

  Kada kiša pada ona se na putu meša sa prljavštinom i uljem stvarajući uslove za klizanje. Najbolji način da izbegnete klizanje je da usporite. Sporija vožnja pomaže gumama da uspostave kontakt s podlogom i postignu bolje prijanjanje. Takođe je bitno da izbegavate naglo kočenje, a kad god je to moguće, usporavajte skidanjem noge sa papučice gasa i kočite motorom.

  3. Prva kiša je najopasnija

  Kada kiša počne da pada, uslovi na putu otežavaju vožnju pošto voda, blato i ulje formiraju veoma klizav sloj. Vozači će osetiti da je kontrola vozila umanjena i upozoravamo ih da budu pažljivi u prvih pola sata od početka kiše.

  4. Suprotstavite se klizanju

  Klizanje se može dogoditi i najiskusnijim vozačima. Ako imate ABS, pritisnite jako kočnicu, nemojte kočiti isprekidano, i ne pravite nagle pokrete volanom.

  5. Držite odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas

  Na mokrom putu je duži zaustavni put kočenja nego na suvom. Zato je važno da ne vozite suviše blizu vozila ispred vas. Ukoliko su vam gume istrošene, to rastojanje mora biti mnogo veće.

  6. Upalite svetla

  Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje obavezno upaljena kratka svetla preko celog dana. Ovo je posebno bitno u slučaju smanjene vidljivosti, kao što je slučaj u kišnim danima. Upaljena svetla će vam pomoći da bolje vidite ispred ali će pomoći i drugim vozačima da bolje vide vas. Redovno kontrolišite da li rade farovi, zadnja pozicona svetla, stop svetla i migavci.

  7. Pripremite se za put

  Vožnja po kiši zahteva pažljivo korišćenje volana, kvačila, kočnice i gasa jer su šanse da pogrešite i dođete u opasnost mnogo veće nego na suvom putu. Za vreme kiše cipele su vam mokre, a nekad i blatnjave, i mogu lako skliznuti s papučice kočnice, kvačila ili gasa. Obrišite đonove o patosnice pre nego što krenete.

  8. Zaustavite kada kiša postane suviše jaka

  Jaka kiša može opteretiti brisače neprekidnim mlazom vode koji se sliva niz staklo vetrobrana. Kada se vidljivost toliko smanji da ne možete videti ivice puta ni vozilo ispred vas sa bezbedne distance, treba se zaustaviti i sačekati da kiša prestane. Najbolje je zaustaviti se na parkinzima pored puta ili drugim zaštićenim zonama. Ako je jedino rešenje parkiranje u zaustavnoj traci, učinite to i sačekajte da kiša prođe. Obavezno uključite svetla za upozorenje kako biste opomenuli ostale vozače u saobraćaju.

  9. Oblačno vreme smanjuje vidljivost

  Budite posebno pažljivi kada pretičete druga vozila.

  10. Osušite kočnice posle vožnje kroz vodu

  Ako vam se desi da morate da vozite kroz vodu koja je toliko duboka da može da pokvasi disk pločice, nakon što izađete iz nje, lagano pritiskajte kočnice da biste ih osušili.

  Izvor: 4gume