• Trikovi za uklanjanje leda sa stakla

  Još jedna od zimskih nepogodnosti za vozače je i led na staklima. U pokušaju da se ukloni, vozači često prave greške i na taj način mogu da oštete staklo ili da naprave mnogo veću štetu.

  ciscenje leda

  Jedan od načina je zagrevanje automobila i odmrzavanje stakala putem toplog vazduha. Startujte auto, podesite usmerivače da duvaju na staklo, podignite temperaturu i uključite ventilaciju na maksimum. Stakla će početi da se odmrzavaju prvo od dole, pa se preporučuje da odatle počnete da čistite led koristeći plastične grebače, nikako metalne koji mogu da izgrebu staklo. Ako pri ruci nemate grebač, mogu vam pomoći i kreditne kartice.

  Metoda koja se ne preporučuje je polivanje vrele vode po staklima u cilju odmrzavanja. Ovo se ne preporučuje iz razloga što usled nagle promene temperature može doći do pucanja stakla. Ukoliko se ipak odlučite za ovaj metod, budite veoma pažljivi.

  U prodavnicama su dostupna različita sredstva za odmrzavanje, ali nešto možete i sami da napravite i time smanjite svoje troškove. Napravite smešu od antifriza na bazi propilen glikola i vode u razmeri 60:40. Tome dodati deterdžent za pranje sudova. Na 10 jedinica mešavine, dodati 1 jedinicu deterdženta. Ostavite to da prenoći na sobnoj temperaturi. Topla tečnost će bolje delovati na staklo, ali ne bi trebalo da je toplije od 80oc kako ne bi izazvalo pucanje stakla usled temperaturnog šoka. Ovo sredstvo možete koristiti i kao tečnost za pranje vetrobrana pri niskim temperaturama.

  Još jedno rešenje za zaleđena stakla je sirće.  Pomešajte sirće (najbolje alkoholno) i vodu u odnosu 3:1 i mešavinu sipajte u bocu s prskalicom. Preporuka je da se sva stakla poprskaju što je ranije moguće, kako bi mešavina što više bolje odreagovala. 

  U zimskom periodu kada su veoma niske temperature, možete se unapred pripremiti kako bi izbegli neprijatne situacije. Vodite računa da isključite brisače kada gasite auto. Ovo iz razloga da se, usled niskih temperatura, metlice ne bi zalepile za staklo i pokidale kada se ponovo pokrene auto i brisači automatski počnu da rade. Iz istog razloga možete i podići brisače ili nešto podmetnuti pod njih dok je auto u fazi mirovanja.

  Članak sa oznakom , ,