• Rešite se lošeg mirisa u automobilu

  Neprijatan miris u autu je naročito iritantan u letnjem periodu. Osim što često izaziva mučnine putnika, može vam upropastiti putovanje. Ukoliko i pored temeljnog pranja vozila ne možete da ga se rešite pokušajte neke od ovih trikova.

  Bakterije su česti uzročnici smrada. Razmnožavaju se na zaboravljenim ostacima hrane ili biljaka, kao i onim unetim na cipelama putnika. Za ukljanjanje bakterija možete koristiti asepsol, hidrigen ili sirće.

  Dim cigarete
  Koliko god da provetravate ili pušite pored otvorenog prozora, miris cigarete uvek ostaje u autu. On se specifično uvuče u sedišta i tapacirane delove. Ovog mirisa se možete rešiti tako što ćete potopiti peškir u plastičnu činiju sa sirćetom. Za prosečnu veličinu auta, potrebne su vam dve činije, a za veće automobile upotrebite više. Jednu činiju postavite blizu pepeljare, a drugu na zadnje sedište i ostavite na pola sata. Sirće će apsorbovati miris cigareta ili bilo kog mirisa dima. Drugi način za ukljanjanje mirisa dima je posipanje sode bikarbone ili dezodoransa za tepihe na patosnice i presvlake koje ćete posle nekoliko sati usisati.

  Plesan i buđ
  Ukoliko vam se u autu stalno javlja miris buđi, važno je da prvo proverite da li postoje otvori kroz koje voda prodire u kabinu. Detaljno čišćenje unutrašnjosti bi trebalo da otkloni miris buđi, ali ukoliko nije isprskajte ga nekim kupovnim sredstvom protiv buđi ili ga možete napraviti sami.

  Potrebni sastojci:
  Šolja destilovane vode
  Šolja vodke ili rakije
  10 kapi eteričnog ulja čajevca
  10 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
  10 kapi eteričnog ulja lavande

  Poprskajte sredstvo i ostavite da stoji 30 minuta, pa jednostavno obrišite krpom.

  Izbljuvak
  Osim što želudačna kiselina oštećuje automobil, miris se još dugo zadržava, zato je to mesto potrebno odmah očistiti. Uklonite ostatke prvo suvim ubrusom i pokupite što više možete, mesto očistite krpom nakvašenom slanom vodom. Vlažno mesto prekrijte suvim ubrusom da pokupi vlagu.

  Urin
  Temeljno očistite zaprljano mesto sredstvom za održavanje presvlaka ili tepiha. Ukoliko je mesto dobro očišćeno miris će brzo nestati, a ukoliko je još uvek prisutan pokušajte sa sredstvom za uklanjanje mirisa kućnih ljubimaca.

  Mleko
  Mleko treba što pre ukloniti sa mesta gde je prosuto, jer se ono uvlači u sitne pukotine, a miris teško iščezava. Ukoliko su kožna sedišta u pitanju, kada brišete obratite pažnju da krpa nije mokra, nego samo vlažna i pokušajte da uklonite i mleko koje se uvuklo u kožne pukotine. Vrlo je česta greška sušenja patosnica fenom, nakon uklanjanja prolivenog mleka, topao vazduh pogršava stvar i može samo dublje uvući miris.

  Dezodorans kao ultimativni spas

  Da biste uklonili sve ostale mirise koristite neutralizator mirisa u spreju. Pokrenite motor i uključite auto klimu i izduvavanje na maksimum. Obratite pažnju da je ventilacija podešena na ulazak svežeg vazduha. Sa spoljne strane auta, kod prednjeg branika, najčešće sa suvozačeve strane nalazi se ulaz vazduha za klima uređaj, ispod donje ivice vetrobrana, i svi se nalaze ispod nečega nalik mreži. Pošpricajte neutralizator mirisa – dezodorant preko mrežice nekoliko puta. Potom proverite u unutrašnjosti auta, da li je miris prošao kroz ventilacioni otvor. Ponovite nekoliko puta ukoliko je neophodno. Ukoliko podesite ventilator kabine na poziciju za grejanje, ovaj dezodorans će proći i kroz grejač i ventilator, pa će ukloniti i mirise koji su se zadržali u tim pukotinama.