• Kako postaviti lance za sneg

  U zimskom periodu zakon nas obavezuje da van naseljenih mesta u svom autu moramo da imamo lance. Ono što predstavlja problem za mnoge vozače jeste njihovo postavljanje. Zato ćemo pokušati da taj postupak objasnimo u nekoliko koraka.

  lanci1. Preporučljivo je da nekoliko puta isprobate vezivanje lanaca pre nego što to uradite na putu, kako bi stekli određeno iskustvo kada ih budete montirali, u snežnim, hladnim i mračnim uslovima.

  2. Pre nego što krenete sa postavljanjem lanaca, ugasite vaše vozilo i aktivirajte parkirnu kočnicu.

  3. Razmotajte lance i razvucite ih ispred pogonskih točkova.

  4. Provucite ih sa unutrašnje strane pneumatika tako da sredina gumenog obruča lanca bude na sredini pneumatika, a ostatak lanaca rasporediti po zemlji sa prednje strane pneumatika.

  5. Podignite levu i desnu stranu gumenog obruča i spojite ga na vrhu pneumatika.

  6. Bočne lance redom sve povežite u krug i proverite da li su svi dobro zategnuti i sigurno postavljeni.

  7. Ponovite postupak na svim točkovima.

  8. Ako ste ovo dobro odradili, provozajte vaš auto nekoliko metara pa onda proverite sve postavljene lance i po potrebi ih zategnite.

  Posebno obratite pažnju kada vozite sa lancima da ne vozite brzo. Preporučuje se da ne prelazite brzinu od 50km/h. Ukoliko prelazite veći broj kilometara, povremeno zaustavljajte auto kako bi proverili da li je sve u redu. Na deonicama puta bez snega obavezno skinite lance kako ne bi oštetili vozilo.

  Pored lanaca za sneg, mogu se koristiti i navlake za pneumatike, takozvane čarape. Ove navlake se postavljaju na pogonske točkove putničkih automobila, terenskih vozila i lakih kombija. Poseduju velike prednosti u odnosu na klasične lance za sneg jer se lako postavljaju i zauzimaju minimum prostora. Prave se od veštačkog tekstila, ne uvećavaju masu točkova i ne postoji mogućnost oštećenja određenih delova vozila, što je sa lancima čest slučaj. Mogu se koristiti i kod vozila koja poseduju ABS sistem i sistem protiv proklizavanja. Takođe, pristaju svim modelima pneumatika.