• Kako da pravilno operete automobil

  kako da pravilno operete automobil

  Autoperionica Maris je profesionalna samouslužna autoperionica koja nudi sve usluge koje iziskuje jedna moderna samouslužna autoperionica.

  Za mnoge, samouslužne atuoperionice mogu da budu zbunjujuće. Obično prvo pitanje glasi: „Odakle da počnem?“ . Iz tog razloga želimo svojim korisnicima da olakšamo i damo nekoliko saveta kako da najlakše i najbolje operu svoj automobil.

  1. Pripremite novčanice i kupite žetone na automatu ili dopunite magnetni ključ kod radnika na autoperionici. Procenite koliko žetona će Vam biti potrebno, da li ćete samo prati automobili ili ćete ga i usisavati. Ako imate kovanice u apoenima od 5, 10 ili 20 dinara možete i njih da iskoristite umesto žetona.

  2. Parkirajte svoj auto na sredinu boksa za pranje. To će Vam omogućiti da imate jednak prilaz sa svih strana dok perete auto. Izvadite patosnice, istresite i okačite na držače koji se nalaze sa strane boksa. Pripremite sve što Vam je potrebno pre početka pranja kako ne bi gubili vreme.

  3. Ubacite onoliko žetona ili kovanica, koliko mislite da će Vam biti potrebno, ili magnetni ključ u automat, pritisnite tipku PRANJE i uzmite mlaznicu. Prvo poprskajte auto sa svih strana sa razmakom od 30-40cm. Na taj način se postiže da se omekša tvrdokorna prljavština kako bi se auto što brže i povoljnije opralo. Zatim primaknite mlaznicu na udaljenost od 10cm od površine vozila i počnite sa pranjem. Najbolje je započeti pranjem od krova auta prema zadnjem delu, usmeravajući mlaz levo-desno, od gore prema dole dok se ne obiđe celo vozilo. Jako zaprljane površine bi trebalo više puta preći mlazom. Posebno voditi računa da se mlaz ne drži na jednoj tački bez pomeranja prskalice. Takodje, poseno paziti sa pranjem lakiranih i plastičnih površina.

  Patosnice koje ste okačili na držače sa strane, takođe, pređite mlazom kako bi uklonili svu prljavštinu sa njih.

  4. Kada ste završili sa pranjem, pritisnite tipku VOSAK na automatu i pređite na voskiranje auta. Voskiranje će omogućiti visok sjaj vašem autu. Držite mlaznicu na udaljenosti od 30cm od površine vozila i pređite ceo auto na isti način kao i prilikom pranja.

  5. Nakon toga, pritisnite tipku ISPIRANJE i iperiti svoj auto. Držite mlaznicu na udljenosti od 30cm od površine auta i isperite auto od krova prema dole. Ispiranje je veoma važno dobro uraditi kako ne bi ostale mrlje na autu od praška. Posebno obratiti pažnju na žljebove koje treba dobro isprati. Takođe, isperite patosnice sa strane.

  6. Ukoliko vam, u bilo kom trenutku, istekne vreme, ubacite novi žeton ili kovanicu i nastavite sa programom na kom ste se zaustavili tako što ćete ponovo pritisnuti tipku tog programa. Ovaj slučaj se neće desiti onima koji koriste magnetni ključ, sem ako ne potroše sav uplaćen iznos.

  7. Ako ste završili sa pranjem, možete preći do automata za usisavanje. Uzmite svoje patosnice i prevezite auto do drugog automata. Kako bi uštedeli svoje vreme, odmah izbacite svo smeće i izvadite sve što bi Vam smetatalo prilikom usisavanja iz auta. Ubacite žeton, kovanicu ili magnetni ključ u atumat, pritisnite dugme za start i uzmite crevo usisivača pa krenite sa usisavanjem svog auta. Na kraju vratite patosnice na svoje mesto.

  8. Nakon usisavanja, ako želite da upotpunite izgled svog opranog automobila, prevezite auto da automata za crnilo guma. Ubacite žeton ili kovanicu u automat i poprskajte kratko sve svoje gume kako bi dobile visoki sjaj.

  9. Kada ste sve završili, možete udobno i čisto da nastavite svoj put.