• Jednostavne i obavezne navike koje produžavaju život motoru

  Stručnjaci ističu pet navika u vožnji koje mogu da produže život pogonskoj jedinici. Ove navike odnose se na upotrebu motora u različitim periodima godine.

  Zamena ulja – Jedan od ključnih faktora za veći životni vek motora je redovna zamena ulja, u pravilnim vremenskim razmacima. Savetuje se da se koristi proizvod koji najviše odgovara vrsti motora ali i samom brendu, koji često i predlaže određenu vrstu ulja konkretnog proizvođača.

  Kontrola stanja rashalnog sistema – Druga važna stvar je kontrola stanja rashladnog sistema, jer pregrevanje može da izazove ozbiljne posledice po motor i smanji njegove mogućnosti. Potrebno je redovno proveravati nivo i kvalitet rashladne tečnosti, te potražiti eventualna curenja iz hladnjaka ili cevi.

   Blago zagrevanje motora tokom hladnog perioda – Tokom hladnog vremena preporučuje se blago zagrevanje motora posle paljenja i lagano kretanje i postepeno ubrzavanje bez brzog ulaska u visoke obrtaje

   

  Stručnjaci savetuju i da se automobil ne vozi sa minimalnom količinom goriva, već preporučuju da bude napunjeno bar 50% rezervoara.

  Na kraju, nikad ne ignorišite lampice na kontrolnoj tabli koje vas upozoravaju na neki kvar.